Huisvesting konijnen (buiten)

Gepubliceerd op 7 juni 2022 om 14:32

 

Wanneer je aan konijnen wil beginnen is een goede huisvesting 1 van de belangrijkste dingen die je nodig hebt.

Als we de winkels mogen geloven, dan hebben we voldoende aan een kooi of zo’n piepklein hokje.

Als we het aan de konijnen zelf zouden vragen, zou het antwoord zijn; zoveelste groter, zoveelste beter!

 

Konijnen hebben ontzettend veel nood aan ruimte. Het zijn hele actieve dieren die dag en nacht voldoende ruimte nodig hebben om ‘hun ding’ te kunnen doen.

Maar wat is dat ‘ding’ dan dat ze doen, behalve schattig wezen?

Konijnen zijn ten eerste meesters in graven.

Op enkele uren tijd graven ze een tunnel zo diep en lang, dat je er alleen maar versteld bij kan staan kijken.

In hardlopen zijn ze ook de beste, wist je trouwens dat ze rond de 50-70 km/u kunnen halen?

Dan voel je zelf vast al aan dat het niet ‘helemaal ok’ is om ze in een mini hokje te steken waar ze amper een hupje kunnen maken.

Springen, daar zijn ze ook heel erg goed in! Ze springen ver en ze springen hoog, als ze tenminste hun hoofd niet stoten aan hun hok, want dan valt er niet zo veel te springen.

En heb je konijnen ooit al eens binkies zien maken? Gekke sprongen in de lucht die ze maken als ze blij en vrolijk zijn. Uiteraard kunnen ze dat enkel als ze voldoende ruimte hebben.

Zoals je leest is een konijn zoveel meer dan dat knuffeldier wat je in een hokje propt. (Wist je trouwens dat de meeste konijnen een bloedhekel hebben aan knuffelen? Nog zo’n fabel wat dringend de wereld uitgeholpen moet worden).

 

Hoe ziet een goede huisvesting er dan wel uit?

 

Ten eerste; ruimte, ruimte, ruimte.

Voor een koppeltje dwergkonijnen moet je uit gaan van minstens 6m² (grondoppervlakte, verdiepingen tellen niet mee!).

Maar als je het mij vraagt is dat nog redelijk klein en beperkt, mijn eigen groepje van 4 heeft 20m² ter beschikking.

Dat lijkt vrij groot, maar als je het inricht merk je al snel dat ook dat maar beperkt is.

Als je voldoende ruimte hebt, kan je gaan spelen met de inrichting; verschillende schuilhuisjes, dingen waar ze op kunnen springen, waar ze onder kunnen kruipen of bovenop kunnen gaan liggen.

Konijnen zijn dol op hoogtes! Ze vinden het vooral fijn dat ze vanop hoogte overzicht hebben en zo eventueel gevaar snel kunnen opmerken. Zorg er dus voor dat je verblijf verschillende niveaus heeft zodat ze zelf hun lievelingsplekje kunnen uitzoeken.
Het verblijf inrichten is leuk, maar zorg er ook steeds voor dat ze nog voldoende ruimte hebben om te lopen en te springen, voor een binkie te maken heb je immers heel wat plaats nodig.

Ten tweede; beslis of je konijnen mogen graven of niet.

Het is een natuurlijke behoefte, dus het mooiste is als ze dat wel kunnen doen, echter komen er wel wat praktische dingen en obstakels bij kijken.

Wanneer je beslist dat ze mogen graven en hun goddelijke gang mogen gaan, hou er dan rekening mee dat de kans groot is dat ze niet in hun verblijf zullen blijven. Ik heb hier al tunnels gezien van 5 tot 7 meter lang. De kans dat ze op een dag bij de buren uitkomen is dus groot.

 

Als je ze toch wil laten graven, maar je buren niet wil opzadelen met konijnen die plots uit de grond komen, kan je er voor kiezen om draad in te graven. Je graaft dan eerst je volledige verblijf af tot op de diepte dat ze mogen gaan (de meeste mensen gaan voor zo’n 50cm, als het gaas op die diepte ligt, kunnen ze nog redelijk graven). Dan leg je gaas op de bodem en vergeet het ook niet langs de randen omhoog te laten komen! Daarna gooi je de hele boel weer dicht.

Goed voor uren graafplezier, zowel voor jou als je konijnen, lol.

Hoewel het fantastisch mooi is om je konijnen te zien graven, kunnen er ook gevaren aan zitten!

Onze gedomesticeerde konijnen hebben niet meer de skills die konijnen in het wild hebben en ik heb helaas al meerdere verhalen gehoord van tunnels die achter het konijn zijn ingestort waardoor het konijn niet meer levend naar boven kwam. Hou daar dus rekening mee en controleer regelmatig de graafwerken op stevigheid!

 

Wanneer het praktisch niet haalbaar is om ze te laten graven, zal je je huisvesting zo moeten maken dat ze het niet meer kunnen, want geloof mij, proberen gaan ze toch.

Je kan hun hele verblijf in het hard leggen met klinkers, stoeptegels of betonplaten.

Op die manier ben je 100% zeker dat ze niet kunnen ontsnappen door middel van graven, maar hou er rekening mee dat niet alle konijnen tegen zo’n harde ondergrond kunnen en er potentieel gevaar is voor pootproblemen.

Een andere optie is om zo’n 10cm af te graven, dan gaas leggen en weer dicht gooien.

Op die manier kunnen ze niet graven (dus zich ook niet in de nesten werken), de ondergrond is natuurlijk (dus beter voor hun poten) en doordat het gaas onder het zand ligt, kunnen ze er niet met hun poten blijven achter haken.

 

Een laatste optie is om het gaas bovenop de grond te leggen.

Dit adviseer ik enkel wanneer je verblijf gras heeft. Je rijdt het gras af op de kortste stand, leg hier het gaas over en laat het gras weer groeien. Op die manier komt het gaas in het gras te liggen en krijg je de minste pootproblemen. Zorg ervoor dat het gaas super strak ligt en op verschillende plaatsen is vastgemaakt met pinnen, dit om te voorkomen dat ze er met hun poten achter blijven haken of het gaas weer los trekken.

 

Wanneer je kiest voor een verblijf wat graaf-proof is, is het voor de konijnen wel heel leuk om een zandbak te hebben. Op die manier kunnen ze zich toch nog uitleven en hun natuurlijke gedragingen uiten.

Hou er wel rekening mee dat de kans groot is dat het zand niet in de bak blijft. Maar dat vinden de konijnen geen probleem, zolang er maar regelmatig vers zand aangevoerd wordt :p.

Voor de meeste konijnen is het verblijf nu helemaal prima, als zij kunnen lopen, springen en graven zijn ze tevreden. Maar voor hun gezondheid voorzie je ook best nog een stevig en tochtvrij hok, waar ze kunnen schuilen voor de regen, wind, sneeuw en zon.

Dit hok kan je zelf maken, waardoor je het volledig kan aanpassen aan de noden van het konijn (hier later meer over in een andere blog), of je koopt het in de winkel (hou er rekening mee dat voor deze hokken heel dun hout wordt gebruikt en de dakbedekking gaat ook maar max. 2-3 jaar mee wanneer het in weer en wind staat).

 

Zoals je kan lezen houdt aan konijnen beginnen meer in dan “een hokje kopen en een konijntje er in zetten”, denk dus steeds goed na of je al dit werk er wel voor over hebt!

Wil je niet zoveel gedoe? Begin dan niet aan konijnen! De konijnen zullen je dankbaar zijn!

Zie je het na dit te lezen nog steeds zitten en wil je het beste voor je konijnen? Dan wens ik je heel veel plezier en succes!

1 ding is zeker, met konijnen in je huis/tuin hoef je je geen moment meer te vervelen.

 

(Wanneer je je konijnen buiten houdt, moet je ook steeds rekening houden met roofdieren, welke roofdieren en hoe je je verblijf eventueel roofdieren-proof maakt, vertel ik in een andere blog.)

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.